TABUNG SYILING

Friday, May 31, 2013

Badang Hutan Batu Part3

"Pergh! ni lah toast paling sedap sepanjang 20tahun kewujudan, ipin pangil akak cantik tu nak order lagi hee"
"alah kau cakap sedap sebab kau lapar kan? dari bila tak mencekik ni?"
"errr, dari 4petang semalam, hahaha"
ipin pun memangil akak cantik waiter dekat hua mui tu sambil mengoder segelas lagi kopi panas dan satu set toast, akak waiter membalas dengan senyuman manis, macam matahari dalam kartun teletubies tu,
"Mun,you know what, nanti kalau ada masa kita ke railway stesen kluang, dekat situ ada kopi dengan toast yang lagi power"
"seriously ipin, mana kau tahu, kau orang Kluang ke?"
"tak lah, aku google, dah lama teringin nak pergi"
"dah tu kenapa tak pergi? nak makwe comel macam aku jugak yang teman baru nak pegi?"
"banyak lah, aku busy lah, kerja terikat dengan norma masyarakat tipikal,tak kerja pemalas sampah masyarakat"
"biasalah ipin, negara kapitalis,masyarakat tipikal,by the way kau kerja apa?"
"aku supervisor dekat tesco tapi since dua hari lepas mengangur"
"sama! kita sama-sama wasted lah wei" mun ketawa besar lepas tu
"Apa yang kelakar tentang kita sama-sama wasted?" ipin pelik
"semalam kau ajak kita bla dari sini kan so if kita sama-sama wasted kita boleh travel sama-sama"
"apa yang buat kau nak ikut aku travel mun?"
"menikmati dunia semahu-mahunya mungkin,kau ipin?" mun mengangkat bahu sambik meneguk kopi panas.
"aku nak bla" jawab ipin pendek
"nak bla, that the only reason?"
"kalau kau nak ikut aku ada dua syarat, satu,jangan banyak tanya, dua,jangan banyak komplain"
"ahhhhh!!! kau takyah nak amik quote dari short film pasport express tu,lame you know,"
"alah mun, aku perlukan hibernasi dan inspirasi, kahkahkah" Ipin ketawa besar
"ahhhh, kau kena dumb makwe nak lari, ada masaalah sikit nak lari, lari lah kau jauh-jauh konon makin jauh kau bla boleh selesai lah semua tu?"
"Mun kau sedar tak yang kau tengah bercakap dengan cermin,ceh! konon sampai nak terjun selat tebrau, hidup ni mun shit happen unplan,kalau semuanya berjalan macam apa yang engkau rancang such as kau pergi sekolah belajar pandai-pandai,lepas tu kau masuk U lepas tu kau dapat kerja bagus kau kahwin dengan orang baik-baik,lepas tu happily ever after dan segala nya berjalan macam apa yang engkau rancang tanpa ada benda celaka jadi tu bukan hidup namanya" ipin sekali lagi menghirup kopi panas keduanya
"tapi semua orang nak hidup yang happily ever after kan ipin? kau tak nak ke?"
"memang semua mahukan hidup yang bahagia tapi dalam mengejar kebahagiaan tu ada bullshit nya, ada perang yang kau perlu juangkan, ada darah yang kau perlu tumpahkan" ipin berceloteh panjang lebar,
mun terdiam bila mendengar tazkirah pagi ipin, "betul wei, aku tak patut try nak terjun selat tebrau tu semalam,that to stupid"
"dah, from our mistake we move one step forward,kau boleh menyesal dengan apa yang kau buat tu, tapi kau kene lupa kan, move on mun i know you can" ipin tersenyum tanda memberi sokongan,
tiba-tiba ipin tarik tangan mun, "mun jom,aku nak ajak kau nikmati pagi dekat bandar besar yang tercemar ni"
lepas ipin bayar sarapan dekat kaunter ipin berjalan laju menuju kejalan wong ah fook, keadaan bandar johor bahru pagi tu terlalu sibuk penuh dengan manusia yang keluar mencari rezeki,berjalan laju dengan berkemeja,ada cik adik manis yang berkurung johor,ada yang mengenakan uniform tempat kerja masing-masing, ipin dan Mun duduk dekat bustop tengah-tengah kebanjiran manusia yang sibuk tu,
"Mun dari kau tengok manusia-manusia ni, apa yang kau nampak?"
"aku nampak dieorg berjalan laju sebab takut lewat pergi kerja,aku tengok dieorg kemas teratur dan disusun rapi" Mun bersila atas kerusi bustop,
"aku pulak, aku nampak siapa yang bekerja sebab dia terpaksa dan siapa yang bekerja sebab dia suka"
"kau ni ipin deep sangat susah aku nak faham"
"haha, merepek je deep,pakcik yang dress up macam punk rock yang jaga tiket bas tu lagi deep kod"
"haha, god save the queen, the fascist regime,they made you a moroon,a pontential H-bomb" Mun terus nyanyi lagu god save the queen by Sex pistol,
"ceh igt makwe indie rock je kau ni mun"
"come on brother, lagu tu pakcik aku pun tahu kod!" mun menumbuk lengan ipin
"ni kita duduk menangu dekat sini, masing-masing tak nak balik ke?"
Mun bermain dengan tali kasutnya,
"kalau kau nak balik, balik lah ipin pandai lah aku nanti"
"ohh aku lupa,takpe lah macam ni,balik rumah aku, kita mandi-mandi lepas tu kita chaow"
"tapi tak manis lah aku lepak rumah lelaki"
"lah aku stay dengan akak aku lah, jom, jangan igt kau main tali kasut dari tadi kau comel, jom"
depa naik bas trans iskandar 501 masing-masing membayar tambang rm2.50 dan menuju ke nusa bestari rumah akak ipin,


BERSAMBUNG

No comments: