TABUNG SYILING

Saturday, April 9, 2011

Bila kita pergi,





sampai waktu,
kan kutangisi,
pada yang pergi takkan kembali.
pelita by A.P.I

malam ni aku terfikir, kita selalu mengungkap perkataan ni, " baik aku mati je!" kita jugak selalu cakap, "dah lah! aku menyusah kan kao! bia aku pergi, x balik sampai bila2" ye, kita mengungkap semua tu, bila kita tengah mara dgn family, dengan kawan2, dgn cikgu and kadang2 dengan pasangan, tapi dalam segala bagai api kemarahan tu, sedar x kita, yang segala yang dok kua dari mulut kita tu satu doa? kalau terkabul bnde tu? kalau kita keluar rumah, tiba2.. kita eksiden, dan memang x balik sampai bila2?  kalau kita tiba, jatuh tangga, dan tgl kan family, kawan2 and pasangan kita?

dan lebih teruk, kalau kita pergi meninggal kan mereka yg kita sayang dengan segala makian dan api kemarahan?  kita keluar dari rumah dengan lenangan air mata ibu kita? kita tgl kan pasangan kita dgn perasaan dia yg hampa sbb x dapat bahagia kan kita? dan dalam segala kesedihan tu, kita pulak pergi, lepas berapa lama menunggu, kita x balik2, dan tup2 dapat tao, yg kita dah pergi sampai bila2. cuba bayang kan perasaan anda jika di tempat mereka?  perasaan kecewa, hampa, sedih, bersalah, lepas tu, kawan2 kita, tempat kita ketawa bagai,classmate yg merindu kan segala jenaka kita? bestie yg selama ni, duduk sebelah kita dalam kelas, dan bila kita pergi.. mesti die pandang kerusi yg kosong tu dgn perasaan yg terlampau sebak kan? mesti die sentiasa terbayang kan segala keletah kita, dan bila die sedih, mesti dia akan ingat kat kita yang selalu jadik tempat die luah segala bagai kesedihan, dan bila die sedar yg kita dah pergi jauh tgl kan dia, lagi bertambah sedih.. dan mungkin  susah untuk dia meneruskan hidup mcm biasa,
pasangan pulak mcm mana? dah la 2 hari lepas kita gaduh dengan dia, sekali, pagi tu, hari sabtu, penat die carik cadbury dekat 7E, lepas tu, dtg rumah kita, sekali, dia nampak org ramai baca yassin kat depan rumah kita tu, bayang kan apa perasaan die masa tu, sekali, dia masok rumah, die tngok, sekujur mayat dikelilingi dengan org yg baca kan yassin  sekeliling kita,  cepat2 dia carik ibu kita, tanya, "sape yg meninggal ni cik?" sekali ibu kita cakap nama kita, innalilahiwainalilahhirajiun.............. bayang kan betapa sebak hati pasangan kita masa tu? dah la lepas gaduh dua hari lepas,  senyuman pon dia x sempat nak bagi kat kita,  kita nampak ibu, kawan2, and pasangan kita tu, sebak dan meninitis kan air mata sbb kita, kita cuba nak bercakap dgn mereka, tapi suara kita x sempai ke gegendang telinga mereka, kita cuba menyentuh mereka.. tapi sentuhan tu x terasa atas kulit mereka, lepas seminggu kita pergi, ibu kita, bercerita dgn sedara mara, "aruah ni dulu, baik.. selalu bergurau dgn adek2 dia, rumah mesti meriah gila kalau ada dia, nak2 kalau raya, mesti dia yg sibuk tuka langsir, hias rumah suma, " lepas tu, ibu kita tunduk, hati ibu kita sebak, dan tak semena-mena, air mata jatuh dari mata ibu kita.. ibu kita still tak bole terima hakikat yang anak kesayangan dia ni, dah pergi tgl kan dia buat selama-lama nya... even kita dlu selalu sangat melawan, sampai akhir2 hayat kita pon.. kita tgl kan rumah.. tgl kan rumah dgn linangan air mata ibu kita.. tapi ibu kita tak pernah igt sume tu, yang dia igt, segala gelak tawa kita, setiap detik yang kita pernah buat untuk membahagia kan dia... even bnde yg kita buat tu, kecik.. dia hanya akan igt yang tu je...

lepas 3taun kita pergi... ibu, kawan2, pasangan, x pernah lupa untuk melawat pusara kita, hampir tiap2 bulan mereka kemas pusara kita, sedekah kan yassin, mungkin mereka dah bole teros kan hidup tanpa kita, tapi setiap detik bersama kita, mereka sikit pon x pernah lupa... mereka sayang kita, even kadang2 buat kita kecik hati..................................................

.......................................................................................................................................................................

moral of the storie, hargai lah hidup anda, kalau bole elak kan dari memberontak dgn org yang kita sayang, biasalah manusia kan? semua buat silap.. dan hargailah setiap detik didalam kehidupan anda.. kerana nilai kehidupan ni terlalu bermakna buat kita yg bergelar manusia,


p/s: aku tak sangup taip panjang2 cerita kat atas ni, sedey wei! :(

4 comments:

ohlala said...

sabar k...

gadis bunga said...

akan tibe saatnya kite memang akan pergi buat selamanye ..

hana nabihah said...

serius sedih weyh :'(

Muhammad Amirul Asraf said...

ta bohong . sedey lha seyh ! :'(