TABUNG SYILING

Monday, March 14, 2011

sudut positif kita

oke lah.. baru2 ni.. kita d,gemparkan dgn satu malapetaka yg mmg semestinya sangat hebat yg datang dari yg maha esa... dan amat d,syukuri yg rakyat malaya x de sorunk pon yg terkorban dalam malapetaka tersebut... DAN! satu yg amat dikagumi.. kehebatan jepon dalam persediaan mereka menghadapi tsunami.. agak sikit magsa yg terkorban.. berbeza dari aceh kan.. soo.. mmg amat d,syukuri... aku sendiri mcm tersentuh dgn apa yg terjadik pada mereka.














thz a lot pada mr.GOOGLE kerana bg aku dok copy gamba2 nih.. haa.. aku rase x paya laa aku dok nak tulis pasal bape ramai yg terkorban bagai.. sbb kebayakan kita sume dah sedia maklum pasal bnde tu sume kan? oke.. sudut positif? oke lah... dari ape yg jadik ni.. kadang2 bg yg berfikir... bende ni.. menginsafkan kita... menyedar kan kita tentang kekuasaan ALLAH.. menyedar kan kita tentang 'kun fayakun'
jadi lah.. maka akan jadik lah bende tuh.. sekelip mata! allah nak amek nikmat tuh... maka akan hilanglah bnde tu.. dalam sekelip mata kan? so tak payah lah kita nak berlagak dgn apa yg ada pada diri kita kan? 

'Bumiku yang kian pudar
Siapa yang melihat
Di kala kita tersedar
Mungkinkah terlewat'

soo.. masih tak terlewat untuk kita terjaga dari mimpi.. x terlambat kita untuk bersatu kembali.. bersatu untuk berdoa, agar dunia kita x d,timpa sume malapetaka yg hanya membawa gundah gulana dalam hidup kita... lepas ni.. mugkin jepun akan bangkit.. bangun kan balik negara mereka yg musnah.. so.. kita  amek contoh dari passion mereka dalam membina ape yg telah hancur.. 

'Ale lo ni tuo omornyo berjoto
Koto usoho jauh ke daghi malo petako'

Tsunami di Jepun baru-baru ini diharap boleh sedarkan kita betapa kroniknya kondisi bumi kita sekarang...kita di Johor kena belajar untuk RESPEK our environment more so that the next generation akan ikut mudah-mudahan..kita doakan yang terbaek untuk BUMI kita.  -JOHO-
Bumi yang tiada udara
Bagai tiada nyawa
Pasti hilang suatu hari
Tanpa disedari


kadang2 aku fikir,, mugkin malapetaka ni.. d,turun kan untuk menyedar kan manusia.. tentang kealpaan yg mereka ... tentang KEROSAKAN yg mereka dok lakukan pada bumi kita.. tentang kerakusan manusia pada alam dan juga manusia tu sendiri... so, sebagai mahkluk yg d,kurnia kan akal yg elok.. kita tentu sedar tentang sume ni kan? same2 lah kita refleksi diri.. mcm mane kita mengharungi hidop ni... mcm mane kita melihat  konsep kehidupan kita.. dan pernah x kita prihatin pada ape yg jadik dalam dunia dan kehidupan sekeliling kita? :)

'Dewasa ini kita saling merayakan
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
Apalah gunanya kematangan fikiran
Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah'






'Oo... anok-anok
Tok leh meghaso mandi laok
Bersaing main ghama-ghama'


p/s: lets pray for the world everybody! :)







2 comments:

Yasmin Ash Burn said...

Japan was such a beautiful place :'(
Lets all pray for Japan :)

Btw, when I search about this incident on Youtube. Someone from Australia commented "This is for killing and eating all the dolphins you shit Japanese!"

And I was like, HAHA.
Anyway you've been so concern by writing about Japan's earth disaster. Thats great :)

HaVoCaHoLiC!! said...

:)
nobody perfect,, mugkin mereka(org jepun)
kesilapan dieorg bile 'This is for killing and eating all the dolphins' HAHA..

saya just nak mereka2 sume sedar.. n refleksi diri base on ape yg jadik kat japan.. :)