TABUNG SYILING

Thursday, March 31, 2011

April fool dan orang MELAYU TIPIKAL kita


dari syurga hingga neraka,
di muat turun kedalam komputer riba nya.. 
inspektor remos-HUJAN



yeah.. aku tao.. esok april fool.. dan die adalah perayaan yg disambut oleh manusia2 barat  yang dikata kan dalang dalam segala kecelakaan dalam kehancuran globalisasi,  tapi aku pelik.. setiap kali perayaan mcm ni, yee, x dapat dinafikan, valentine mmg ada segala bukti yg dia mmg bertentangan dengan segala ahklak dalam islam. tapi, yg aku baru baca kejap ta, is about APRIL FOOL, err.. sory lah, kalau apa yg aku tulis ni, ada yg bercangah dengan prinsip hidop atau idealogi sesebuah pihak, ini adalah pendapat dari seorang budak 19 tahun yang masih tak boleh nak mengundi pon lagi.. (macam kalau aku dah cukop umor aku nak mengundi...:D)   tapi sebelum korunk baca yg selebih nye.. elok lah korunk baca artikel panjang lebar dekat sini.


oke.. dah baca?? oke.. aku baca pon dekat fesbuk lagi.. dan selepas aku baca semua tu, benda yg pertama aku buat adelah.. buat reseARch kat google.. sory! aku bkn lah orang melayu yang dekat fesbuk yg lepas baca terus tingal kan komen menghina bangsa mereka sendiri yang sambut perayaan tuh, teros tingal komen menghina bagai.. tanpa menyedari mereka 'ADA' yg memperbodohkan diri sendiri, oke, kita tak tahu, sapa penulis sebenar artikel tu, kita x tahu dari mana die dapat dalil dan cerita sebenar tentang sesuatu sejarah..
 sedang kan.. dalam buku sejarah tingkatan 5 sendiri ada menyatakan yang :
Sejarah adalah peristiwa-peristiwa masa lalu yang mempunyai catatan, rekod-rekod atau bukti-bukti yang kukuh. -Aristotle-

so hasil peng-GOOGLE-an aku tadi.. adalah sepeti berikut:

  • artikel tersebut di tulis oleh RIZKI RIDYASMARA di dalam bukunya  “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?”  terbitan Pustaka Alkautsar  pada tahun 2005.
  • didalam artikel tersebut, x de dok cakap dari mana die dapat cerita.apa bukti2 yg memperkukuhkan tulisan beliau dan apapon.. dan artikel sebegitu, hanya akan dianggap karya picisan kerana langsung tidak terdapat unsur2 pembuktian sejarah didalam nya(ehem..ehem.. aku sejarah A beb SPM) huahuahua,, riak... mmg patot kne flying kick.. 
  • menurut prof joseph boskin prof of history  in boston univercity, april fool disambot oleh eropah pada abat ke-6, sedangkan if betul pon pembunuhan umat islam beramai-ramai tu terjadik, bnde tu terjadik pada abad ke-8, so hari tu hanya kebetulan sama, (tu pon kalau btol lah)
  • RIZKI RIDYASMARA ada lah org indon.. err.. aku bkn lah racism, tapi... korunk sendiri tao kan ape onar yg org indon dok buat dekat fesbuk tu kan? 
  • puas aku google, dan x de pon ulama malaysia describe pasal april fool ni, kalau valentine tu, macam2 ulama dari seantero dunia ada mencerita kan pasal larangan nya, 
  •  segala info pasal penindasan umat islam tu, hanya terdapat di laman web malaysia,dan indonesia SAHAJA,  bila aku taip 'sejarah april fool' 
  • berikut adalah cover buku RIZKI RIDYASMARA, yang mengandungi artikel tersebot,
 err..macam komik wonder pet jee? :D


dan apabila aku taip HISTORY OF APRIL FOOL, ni pulak yang aku dapat,(bnde yang sama di dalam 15 laman web)

While April Fool's Day is not an official holiday, it is celebrated by many people, especially the young, in many walks of life. Its start is explained in more than one way. The most popular belief is probably the one where it originated way back sometime in the sixteenth century in France. At that time, the first day of the new calendar year, or, New Year's Day, was celebrated on the twenty-fifth day of March. This date also coincided with the spring equinox. It was not only the beginning of a new year, but it was also the beginning of a new year of life and the renewal of the earth. As it is now, celebrating the New Year in the earlier times meant parties and much revelry. In fact, it was said that the people of France did not stop celebrating the New Year until the first day of April! Instead of just one day of celebrations, they had a whole week to bring in the New Year!

Then, in the year of 1564, the way the people kept track of time was changed. The old calendar was replaced by the Gregorian calendar. The ruler at that time, King Charles the Ninth, made the official proclamation that New Year's Day would now be celebrated on the first day of January instead of at the end of March.

Even though it had been officially changed by the King, some people did not like the new date. In fact, these people resisted it, and they continued to celebrate the New Year on the twenty-fifth of March. The people who abided by the new calendar made fun of the others who refused to. They sent them gag gifts as well as invitations to parties that did not exist. Anyone who became a victim to one of the jokes was called an "April Fish." The reason for this was because the sun was just leaving Pisces, or, the zodiac sing of the fish.

Another explanation of the origin of April Fool's Day stems from the time in the Roman Empire when the Christians took control. They immediately did away with many of the pagan holidays. They abolished the rituals of spring and replaced them with the Easter holiday. Anyone who continued to celebrate the old pagan holidays were looked upon with scorn. They were even laughed at and made to look foolish. Thus, it is said that is how April Fool's Day began.

Now matter how it actually originated, in this day and age, it is a common occurrence for a person to be tricked on the first day of April. An ever-popular trick has been to tell someone that their shoelace is untied. Then, when they look down and see that it is not, you call out "April Fool!" The best jokes and tricks are the ones that are harmless to everyone concerned.

Some modern-day calendars have April Fool's Day marked on the first day of the fourth month, while others omit this unofficial holiday completely.(serius sejarah paling kelaka pena aku baca)

hah! that mean 1 april disambut hanya  untuk meraikan kebodohan mereka jee.. (orang barat)
nothing serious about that,
dan kalau ta faham... silalah guna google translate yee? :) 

oke lah.. aku pon x tahu sebena nye.. siapa yang betul dan salah dalam hal ni, sbb terlalu banyak khabar2 angin yang tak dapat di pastikan kesahihan nya.. tapi pendapat aku lah kan.... kenapa orang melayu ni.. segala bagai yg disambut oleh barat, hanya akan ditafsir kan sebagai menyambut kejatuhan islam yang hanya berkaitan dgn pembunuhan sahaja, dari holoween sampai april fool.. selalu sangat guna kan point yang sama, tu mcm tak berapa logik la..kalau kita tahu cakap tanpa mengemukakan bukti2 sejarah yg sepatut nya kan?  terpulang lah dekat individu nak sambut ke tak, ape yg aku nak cakap, april fool ni mmg berdosa lah kan sbb dok kacau,dengki and menipu orang.. tu jee... :)

aku jugak ade memprotes perayaan2 barat mcm valentine tu,tak percaya pegi baca sini,  tapi sebelum aku protes sesuatu, aku akan kaji,tanya baru aku buat konklusi, jangan lah kita dok nak denga cerita sebelah pihak je kan?  come on lah MELAYU! jangan cpt sangat gelabah, 

so.. konklusi nya.. esok aku nak pegy kacau si gayboo faqa and zulhamizan tu, bkn sbb nak sambut april fool ke hape ke.. just best kan kalau kacau org  tapi org tu tak bole marah??  yeah.. jage korunk..huahuahua.. :D

p/s: sumpah ini adalah entry paling lama aku buat selepas tsunami kat jepon tuh, 4jam beb, sbb dekat 20 laman web aku take note..huahuahua.. mcm buat esaimen en? HAHA.

3 comments:

Adam said...

kudos! n triple kudos who reads all d paragraphs!

A retarded kitty said...

umat Islam yang sambut benda ni memang bodoh

HaVoCaHoLiC!! said...

err.. maaf encik berdua.. kenapa orang islam bodoh kalau sambot bnde ni??
cik adam... kudos?? what that mean?? seriously, paragragraph ni sume dari sumber2 yg dipercayai.. :)