TABUNG SYILING

Tuesday, February 15, 2011

Maulidur rasul dan kenangan



yaeh... skrg dah pukol 3.19.. dan aku belom tido pon... dan tergerak hati lah pulak nak update blog ni.. lame kot x update... dah lebih 24 jam dah x update..HAHA.. mcm choyy..uke lah kawan2... seperti yg kite tao.. hari ni 15 februari atau 12 rabiul awal.. adalah hari kelahiran nabi kita.. nabi Muhammad S.A.W ... ok lah.. aku x nak ckp bnyk pasal info maulidur rasul ni.. tp if korunk nak tao jugak..haaa.. klik sini...
nabi MUHAMMAD ade lah ,manusie yg paling hebat kat dalam dunia ni.. even org eropah pon meletak kan die sebagai org nombor 1 terhebat dalam sejarah ketamadunan manusie.. soo... x heran lah kan?  sbb die berjaya menyebar kan agama islam ni.. kat seluruh pelosok dunie.. haihh.. i wonder.. kan bagoz kalo aku ade akhlak se baik nabi muhammad.. die sopan,berbudi bahasa, taat agama, dan die adalah manusie yg sempurna.. dan tiada manusia lain yg sesempurna baginda..



oke lah... aku nak story laa.. mase dlu.. zaman kecik2... mase skola rendah kat  kampong melayu dlu.. aiceh.. bersemangat siakk.. bile cg ckp... 'murid2..esok kite akan buad smbutan maulidur rasul.. soo.. esok sila lah pakai bj melayu cantik2 yee... dan yg perempuan jgn lupe.. pakai kebaye(aku tpu je pasal kebaya uh)' waahh..seronok beb nak berarak... lepas jee perhimpunan.. mule lah story2 ngn kawan..pakat nak pakai bj kaler ape.. cehh... kawan2 kola rendah aku dlu mcm keling.. jji nak pakai bj kaler pink lah..ijau laa.. skali sok tngok.. pakai bj wane lain.. aku jugak mcm tu sebena nyee..HAHA... keesokan pagi nye.. perhh.. bangon bersemangat wa ckp lu... kalo hari lain.. nak bangon perh malas gaban.. smpai mak aku kne simbah gune air longkang dpn rumah uh.. haa.. da bgon tu.. mandi..lpz uh siap2..alahai  x paya laa nak pikir pasal baju2 ni en? kecik2 lah kate kan.. lepas jee mandi.. tngok baju mak dah siap iron sume... soo tgl pakai je... pakai bedak tebal2 bagai. bajet comel lah tu en?smpai skola.. waahh! meriah siakk.. warne warni! happy gile kott mase uh... lepas uh.. cg jerit2 pakai mic.. murid2 sumer! sila beratur ikot kelaz..kite nak berarak dah ni... bile da berkumpol ikot kelas... aicehh..aku laa..org yg tertonjet2 angkat tangan menawar kan  diri nak pegang sepanduk... haa..lepas tu.. berarak lah budak2 kecik sekalian.. naik bukit.. turun bukit.. sambil jerit2 selawat.. bersemangat beb wa ckp lu.. meremag jee bulu roma bile ramai2 berselawat mcm tuh.. bile dah nak smpai sekola balik.. haa.. mule lah... sume dah selawat slow jee... sbb penat.. jao sgt berjalan kan?? lepas tu.. sampai sekola.. tak teros makan.. kne denga ceramah tao? haihh.. time ni lah kami bnyk gune kan..untok tido.. ade smpai buad peta lg..penat gile kot.. dan perangai aku tak berubah smpai skunk.. suke tido time org berceramah... HAHA.. haa.. lepas ceramah ni laa.. time yg best skali.. makan dalam DULANG! yeah..aku rase kat joho jee kot ade mcm ni.. makan ramai2 dalam dulang... wahh! best.. meriah sangat... sharing is caring rite? haa.. lepas uh amek gamba pakai baju melayu.. ramai2 dgn cikgu kelas.. dan seperti biase.. aku lah yg pegang sepanduk.. smpai x nmpak muke kat dalam tuh... haihh.. sweet sangat memory mcm tuh...




bile da masok kola menegah.. sume tu mcm x de kot.. aku sekola kat taman putri.. agak kelaka bile kiteorg just berarak keliling sekola.. then lepas uh denga ceramah.. then makan.. tp still dalam dulang..yg menarik bile tngok awek2 sekola kite uh 2 jek laa.. cantik2 wa ckp lu bile dieorg berbaju kebaya or kurung.. sweet jek kan...
 tapi rase nye.. semangat maulud nabi tu dalam diri remaja skrg mcm dah ilank.. selawat pon dah x sekuat mase kalo rendah dlu.. yg perempuan pulak sibok lah..nak berdandan.. nak tnjok die laa yg paling cantik dalam majlis tuh.. sedang kan.. semangat untuk menyambot malidur rasul 2 x de..   kite mcm dah lupe.. yg  kalo bkn nabi muhammad tuh jadik pemimpin kite.. x mugkin kite d,lahir kan islam kat dunie  ni.. kadang2 kite lupe sume 2 kan.. biase lah.. manusia sume buad silap kan?



yg pasti.. aku sangat rindu kan saat2 maulidur rasul mase aku kecik2 dlu..sangat indah.. dan mase aku tulis blog ni.. aku dah dkat 15 kali aku ulang lagu selawat kat lappy ni.. dan skrg aku rase mcm nak nages.. terharu sgt kot.... pada kawan2... selamat menyambot meulidur rasul..dan hidop kan lah semangat maulidur rasul tu dalam dirir anda.. :')


p/s: kawan2 jum kite nyanyi same2 lagu ni.. bole buad pahale sikit kan?? ;)

1 comment:

azrinrahim said...

betol tu..rindukan sambutan maulud masa sekolah rendah..haha teringt masa sekolah rendah.. BTW, makan dalam dulang tu penting sebb kt johor shja yg ada..hehe selama menyambut maulidur rasul..