TABUNG SYILING

Saturday, February 5, 2011

ketidaksempurnaan

kita  manusia... tak pernah ada yg sempurna, even kite dah tahu hakikat tu lame..  tapi kite masih lagi mencarik kesempurnaan....  kite nak pandai, kaya, bahagia,cantik,..... berkawan..kite nak yg baik, bole layan kepala, sehati, sejiwa.....bercinta pulak, kita nak yg kacak2, cun2,baik,penyayang,caring,setia,kaya,cool, macho bagai...  tapi pernah x..kite fikir? betape x sempurna nya diri kita ni?  kat mane kekurangan kita dalam itu dan ini? kat mana kesilapan kita dalam perhubungan atau pun dalam diri sendiri?

Kaya&miskin
ok lah... anak org kaya if nak pegi mane2..just ckp je... konfem ade driver yg anta.... kalo x de driver..bapak sendiri yg hanta pakai kereta yg besa punye...  hidop senang... nak ape dapat.....
dan anak orang biase..mcm aku ni... if nak pegi JB.. naik bas sendiri... x de sape teman... kalo sesat lantak kao lah... tapi aku x ckp..yg ni x adil bg aku... bg aku..masing2 ade kelebihan... 
mungkin anak org kaya tu...sng segala urusan..ye lah..sume ade org tolong... nak ape... mintak jee.. esok dah dapat... dan bagi anak org biase2?? die dp berdikari..bole survive hidop sendiri.. not bad lah kalo naik bas.. kalo d,beri pilihan  aku untok naik bas atau kereta..aku akan pilih ...................naik kereta lah kan sbb sng,cpt, HAHA,tapi kalo x de kereta fine..aku bole naik bas..tambang baru 3 hengget kott... dp tngok ramai2 org punye gelagat.. kalo untong..awek yg duduk sblah kita kalo sit sume dah penoh..haa..aku bnyk kali kene mcm 2 beb.. ta pasal2 dah dp kawan baru..haaa ni d,name kan ketentuan takdir HAHA! choyy lebih... 
bg anak org biase2 mcm aku...if nak something...... ckp nak... bkn esok bole dapat dah...aku kne usaha, keje.... kmpol duet nak kan something tuh... dan bile dp..mmg aku sayang giler...sbb bnde tu...titik peluh kite sendiri.... kepuasan die mmg lain drpd kalo org bg..even bnde tuh setakat jam 20 hengget...

pandai&bodo
heyy..ta kire lah...kite ni ade otak yg bergeliga..atau pon... otak yg letak kat lutut... tapi yg penting kite gune akal kite tuh,,jgn jadik org yg tak berakal, buad bnde2 bodo smpai memudarat kan diri...mungkin org pandai ni..die cume pandai dalam hal2 berkaitan ilmiah bagai.. tapi jgn lah kalo kite x pandai dalam subjek dalam kelas..teros pikir kite ni bodo bagai... mane ade org d,lahir kan bodo teros beb... mugkin die ade kelebihan2 sendiri yg mungkin jao lebih hebat dari org yg pandai dalam akedemik tuh.. dan mmg x de yg d,lahir kan bodo pon...cume ade org yg membodoh kan diri sendiri...

cinta
haa.. ni lagi 1.. agak nye kan... manusie ni mmg ta pena nak belajar bersyukur,  dapat yg ckop baik.. game die..suke2..ape korunk igt..org yg korunk game tu.. x de perasaan ker? korunk sedar x..kalo org tu dah betol2 sayang kat kao... n bile kao game die.. bnde tuh..akan mengubah hidop die..ubah perangai die.. haihh.. tao la kacak,cun... tapi try lah bersyukur dgn ape korunk ade ni..konon hot stuff..nak carik yg kaya, pandai, baik bagai..tapi diri korunk tu?? heyy..nobody perfect lah beb! stiap orang ade kelemahan masing2.. nnt bile kao dah jmpe ciri2 yg kao nak tu..tibe mase..die tgl kan kao..haaa..baru kao rase mcm mane perit nye hati korunk tuh...cube lah terima kelemahan pasangan korunk tuh..jgn tao kritik jee..tanpa tngok diri sendiri.. couple sepatutnye saling melengkapi.. dan saling membantu dalam memperbaiki kelemahan masing2... jgn tngok org tu tak kene sikit..troz tgl....carik lain.. fux gile siakk buda mcm tuh..

family
mugkin kadg2 kite pikir..waahh..syok siakk fmily die..sporting jee..nak kua ta balik2 pon x pe.... bg itu ini..mintak mzty dapat... kalo kite pulak...asyik kne mara jee ngn mak bapak..2 ta bole..ni ta bole... hah.. cube pikir2 balik.. mugkin care family kite tuu..nak jage kite..risau kan kite... ta nak jadik ape2 yg ta elok pasal kite... dan mugkin family kawan kite tu... tnjok rase syg die dgn bg kebebasan pade anak die...atau pon...die dah malas dah nak nasihat ape2 kat anak die..sbb anak die dah dajal giler, pemikiran setiap org x same kan? dan mugkin mak bapak org lain.. alwayz bergadoh.. dan family kite pulak..oke jeee... x de pape...haaa.. setiap org ade masaalah yg berbeza... dan ade care pemikiran yg berbeza... just berfikir secara positif.. 2 jek..


soo.. tak ade ape2 yg perlu dikesal kan dalam dunia ni.. kite sume tak pernah lari dari masaalah.. so bile kite jatoh..try bangon balik... sbb sume org akan buad bnde yg same.. nobody perfect... dan jagan lah kite buang mase untok mencarik bnde yg sempurna... sbb diri kite pon..belom tentu ckop bagos kan?dan mugkin ape yg kite pikir kekurangan diri kite uh..ade lah keunikan diri kite sebenarnya... :)




p/s:aku ade admire giler kat sorunk awek ni..dan sumpah beb..aku lgsong tak tertarik dgn kelebihan die..sbb kelebihan die uh..ramai kot gegurl yg ade..tapi aku suker dgn kekurangan yg ade pade diri die.. pelik gile kot pompuan nih.tapi aku suke die..really2 much!.HAHA.. mcm choyy jee ayat aku nih kan.. -.-

3 comments:

LITTLE SIST said...

hohoho, yeah.. tp da sifat mnusia..
mmg ske cri pe yg x dpt.. tamak,
sarah pong dlm klngan cm ue gaknye

SuperShasha said...

hihiii, na copy bule? nicee! i loikee!

Little_froggy said...

so kay.. bule jee,
tapi letak link kat bawah skali tu ea?? hihi.. :D