TABUNG SYILING

Tuesday, August 19, 2014

How to let the thing go?

in the ocean deep,in the canyon sleep, wall of grenade here i stand, all my desperate call, echo of the walls, back and forth, then back again.   LET YOUR HEART HOLD FAST by FORT ATLANTIC


sometime kau tertanya-tanya, kau persoalkan,

"kenapa dia pilih that guy instead of me yang mmg betul-betul sayang kan dia and that guy scumbag gila kot"

its all about let the thing go, kau kena percaya yang BUKAN SEMUA YANG KITA NAK KITA DAPAT, tak kira lah benda tu kau dah cuba bermatian, semua dah kau korban, but man, WHEN ITS NOT MEAN TO US, ITS JUST GO AWAY,

memang kau kata kalau kau tak putus usaha, tak pernah lekang dari doa, benda yang kau harap-harap kan akan jadi milik kau, TAPI brader, mungkin bila cinta yang kau juang kan bla tinggal kan kau terkontang kanting tengah padang pasir,bukan bermakna usaha kau sia-sia,bukan jugak bermakna, tuhan tak dengaq doa kau, tapi tuhan nak kau belajar untuk melepas kan sesuatu demi sesuatu yang lebih baik, i know its so fucking HURT! aku pernah ada dalam situasi tu,

malam-malam kau kau akan termenung tengok kipas, mata kau akan berkaca,

atau malam-malam kau, kau akan tekupkan bantal kat muka, kau genggam bantal sekuat hati sambil tersedu sedan,

YES brother and sister, aku pernah lalu benda-benda celaka tu, aku salah kan takdir,aku salahkan graviti,aku salah kan semua tanpa aku sedar, its me, hati aku yang tak mahu lepas kan, sebab well when its come to LOVE thing, its so fucking hard. tapi jangan dilayan perasaan tu,learn new thing, found new passion, come on lah, sampai bila kau tak nak get over si dia yang tengah gelak ketawa dengan orang lain dan kau turn out tersedu sedan dalam bilik, eh, its fucking looser kot!
kau tahu bila kau dah get over si dia bila kau jumpa kau mampus senyum sambil tanya
"Boyfriend hang apa khabar"
tapi bukan dengan niat hati dia cakap dah break, tapi sebagai kawan yang boleh sesama senyum tengok kawan dia happy,
kalau kau lemah, percaya lah aku lagi lemah dari kau, sbb aku tak kacak, badan aku besar, aku tak de apa pun yang boleh buat perempuan tertarik physically, tapi at the end aku berjaya je get over si dia learn to be a better man,better lover and turn out aku bahagia gila sekarang dengan dia yang baru.

try to learn dari keranapan kau, be a better human!

GANBATTE!


Saturday, July 5, 2014

Thing change,friend leave, life does't stop for anybody

Thing change,friend leave, life does't stop for anybody - Charlie,The perk being wallflower



Well, bila umur kita makin 'matured' tu yang orang kata lah kan, aku dapat rasa banyak sangat benda yang berubah,family makin expect more from us sbb dia tengok anak jiran sebelah umur sebaya kita dah mampu hantar mak ayah dia pergi umrah,semua keputusan yang kau buat dalam hidup pun akan mempengaruhi keadaan sekeliling kau, KAWAN yang sesama kau jerit pekik dalam gig-gig band feveret kau pun dah makin lama makin menghilang, well thing also change for them, they got more responsibility, yah mungkin ada yang dah kahwin,yang ada kerja abroad,masing-masing punya komitmen dan sebagai kawan kau kena lah husnuzon(Bersangka baik) kau jangan salah kan diaorang sebab benda yang jadi ni.

sepanjang 2012-2013 aku semacam hibernasi, aku hilang kawan-kawan aku, aku tak pergi gig, aku stop bersosial, aku cuba jadi macam mereka, fokus pada kerja,pada komitmen, tapi at the end aku fed up, aku rasa macam hilang diri sendiri, ada satu masa tu, aku pergi tempatan fest, masa tu band couple perform, aku cuba lompat sorang-sorang aku sing along, tapi tahu tak apa dalam hati aku masa tu? KOSONG, sbb aku tak ada kawan yang aku mampu peluk bahu dia untuk meriot sama, aku tak dapat tengok kawan aku beseronok sama, masa tu aku sedar yang keseronokan sebenar bukan bila kau dapat pergi gig feveret kau, tapi bila kau dapat tengok kawan kau berseronok sama that the true happiness.

DAN aku ni,yang rindu kan kawan-kawan aku, aku cari mereka,cuba untuk dapat balik moment-moment 2,3 tahun dulu but yah, thing totally change,aku dapat rasa yang aku ni cuba si perindu yang sedang kejar kawan-kawan aku yang dah jauh tinggal kan aku, sampai minggu lepas............ aku rasa kawan-kawan aku mungkin dan sampai dekat satu simpang dan masing-masing punya jalan hidupnya sendiri, sampai aku yang berlari kejar mereka dan aku tak nampak lagi bayang kawan-kawan aku, mereka dah terlalu jauh untuk aku kejar,

jadi apa aku buat? aku toleh belakang, aku mulakan semua sekali lagi, i wish my friend yang jauh tu all the best dan aku nak tetap ada dekat sini juangkan apa aku mampu juangkan.memori dengan diaorang maybe memory indah yang aku mampu tersenyum bila ceritakan dekat anak cucu aku nanti.

Thursday, April 10, 2014

Diari Lelaki berkalbu besi

Sepuluh April dua kosong satu empat




2,3 tahun dulu, aku laki-laki yang penuh dengan harapan, penuh dengan cinta,penuh dengan kehendak-kehendak anak muda rebel,aku lawan semua benda, aku malah salahkan gravity kerana kekal kan aku ditanah kotor,jatuhkan aku sampai luka, berparut teruk aku masa itu.

Mungkin..... iya mungkin karma mahu tumbuk aku tepat dimuka sampai tulang belulang muka ku patah riuk, 4,5 tahun dulu aku pernah tolak cinta seorang wanita dan dek kelakarnya dunia, dua tahun kemudian aku ketemuu cewek tadi,ternyata semuanya berubah,hampir tidak percaya dia yang aku tolak mentah-mentah datang semula dan saat aku pandang muka cantiknya kali pertama itu,hati aku meruntum jatuh, bumi ini ada 7lipis dan hati aku jatuh betul-betul ditengah-tengah teras, aku jadi manusia yang melayang terbang entah tinggi mana aku ngak tahu,


Terlalu banyak keping-keping ingatan yang kami tempuh bersama, teriak lagu kugiran negeri sekuat hati, hilang dalam terjahan-terjahan anak muda yang tagihkan musik-musik rock and roll dan dalam hanyut aku, aku masih tidak lupa untuk terus aja genggam tangan cewek tadi,kami BEBAS, iya mungkin pada fasa itu anak-anak mudak kayak kami akan merasa bebas dengan cara sebegitu, dengan berpeluh,menjerit,memaki kerajaan,keluar rumah dan hentak pintu itu erti bebas 2,3 tahun dulu pada aku dan mungkin kawan-kawan yang lainnya.


Bila mana ada suatu pagi aku tersentak, aku benar-benar rasa dihumban jauh tinggi dari gaung dan aku tak mampu terbang kembali, aku jatuh,iya jatuh sampai daging aku pecah-pecah, tulang aku hancur luluh, aku terus rasa hilang dari kewujudan,


"Engkau wasted sangat lah,aku mahu seorang yang boleh beri aku rumah besar dan kereta mewah"


Pagi itu aku pulang ke rumah aku rasanya kosong,kosong sekali, segala notifikasi dari cewek tadi aku persetankan,

HAHA, kelakar juga gimana laki-lelaki hati nya penuh dengan benci, penuh dengan musik-musik keras boleh lemah longlai dek kerana seorang cewek, bodoh kamu afiq, bodoh! lama aku hibernasi aku waktu itu,

tahun lepas entah kenapa ada macam unicorn yang singgah dalam taman tercemar aku, dia tabur benih-benih cinta pada bunga-bungaku yang layu,rumput yang kering tanah yang kering,  tak lama dia mekar kayak magis, aku yang lama tidur mula untuk bangkit,mula terbang semula cari cebisan-cebisan pelangi yang hilang dulu, aku sudah mula percaya tentang cerita-cerita bahagia, dan sekarang aku masih lagi bersama si unicorn berjalan mencari apa yang kami sendiri ngak tahu, tapi aku tak kisah walau sesat jauh mana pun lagi sbb aku ada si unicorn.

Monday, December 16, 2013

Our little journey

Moving me down to the highway,rolling me down the highway,moving ahead so life won't pass me by. I GOT A NAME By JIM CROCE 




kadang dalam malam-malam dingin begini,
aku lihat malam mendung hujan gerimis,
aku fikir tentang kita,
inggin saja aku tarik tangan kamu,
bawa kamu jauh,
jauh dari asaimen yang membelengu,
jauh dari teman-teman yang mengacau,
jauh dari lelaki-lelaki yang cuba rampas kamu dari aku,
aku ingin bawa kamu jauhhhhhhhhhh,
yang ada cuma kamu dan aku kita kongsi cerita didepan unggun api yang aku nyalakan,
cerita-cerita yang bisa buat kamu terus tersenyum manis,
karana senyum kamu itu dunia bagi aku,
dan bila kamu tidur nyenyak dibahu aku,
aku bisa nyanyi kan lagu feveret kamu,
esoknya kite terusan lagi berjalan,
dan aku tak mahu berhenti,
aku mahu tatap dunia bersama kamu,
aku mahu kongsi segalanya bersama kamu,
aku mahu terusan dengarin petikan ukelele kamu,
aku mahu terus nikmati cinta kamu,
sayang, ayuh capai tangan ku, lita nikmati dunia semahu-mahunya!